BIOGRAFIJA

muza i umjetnica

 

Leonora se rodila 4. studenog 1977. u Rijeci, ali ju je sudbina ubrzo, već sa 6 mjeseci, odvela – u Italiju. Odmalena je rasla u umjetničkoj atmosferi. Glazba, slikarstvo, kiparstvo, književnost bili su dio njene svakodnevice. Tata Giorgio Surian je proslavljeni svjetski operni pjevač, a mama pijanistica i slikarica, pa je od malih nogu rasla na kazališnim daskama, pjevajući, plešući i glumeći pred publikom. Početkom 80-ih obitelj se seli u Milano gdje Leonora pohađa osnovnu školu, prve satove klavira, prva upijanja arhitekture i likovne umjetnosti talijanskih velikana. Glazbenu i baletnu školu pohađa u Moglianu Venetu, nedaleko Venecije, a da bi ostala vjerna renesansnoj svestranosti završava matematički smjer u gimnaziji. Bologna je bila tek kraća stavka na putu do Rima, gdje je diplomirala na prestižnoj dramskoj akademiji „Silvio D'Amico”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon završene se Akademije vratila u rodnu Rijeku gdje postaje stalna članica ansambla hrvatskog narodnog kazališta „Ivan pl. Zajc". Prva uloga koju je odigrala na daskama riječkog HNK bila je u predstavi "Filomena Marturano", E. De Filippa. Uslijedio je niz uspješnih uloga: Shakespeareov "Hamlet" (Ofelija), Ruzzanteova "La vaccaria" (Fiorinetta), Lorcini "Krvavi svatovi" (zaručnica), Čehovljev "Galeb" (Nina), Williamskova "Mačka na vrućem limenom krovu" (Margaret), Krležini "Gospoda Glembajevi" (Sestra Angelika), itd…te u Trstu na Festivalu operete u opereti "Zemlja smješka" F. Lehara. Šira publika upoznala je Leonoru 2008. i u jednoj od glavnih uloga u hrvatskoj telenoveli "Sve će biti dobro", a 2010. vratila se na male ekrane gostujućom ulogom Irme u telenoveli "Dolina sunca".

 

 

 

Iskazala se i kao sjajna glazbenica te svestrana umjetnica u mjuziklima – u Nunsenseu u čak dvije različite i vrlo zahtjevne uloge, te u mjuziklu Jalta, Jalta u ulozi Nine Filipovne za koju je 2006. i 2012. bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. 

 

 

 

Prvi nosač zvuka "Moj mali svijet", Leonora izdaje u kolovozu 2008, u izdanju Aquarius Recordsa. Nježnu ambijentalnu jazz maniru njene glazbe, upotpunila su velika imena iz svijeta jazza. U prosincu 2010. objavila je još jedan nosač zvuka, po imenu "Bijeli Božić" skupa sa harfisticom Vlastom Hribar, smatrajući kombinaciju nježnog glasa i romantičnog zvuka harfe idealnom za blagdansko Božićno ozračje. Početkom 2015., također u suradnji sa harfisticom Vlastom Hribar, objavila je CD uspavanki za djecu, "Nanita" album profinjenog i klasičnog zvuka, s najpoznatijim uspavankama za djecu i to  u nježnim, intimnim aranžmanima uz pratnju harfe.

 

Kao svestrana umjetnica, Leonora veliki užitak pronalazi i u pisanoj riječi pa je pisala za femina.hr i održavala ekskluzivnu kolumnu „Dnevnik glumice". Uvijek spremna na šalu, Leonora je početkom 2012. izdala zbirku viceva o plavušama „Vic je što sam plava - najbolji vicevi o plavušama" (Profil), u kojoj istančanom autoironijom, uz podršku (ne)rijetkih hrvatskih uspješnih plavuša, na jedan autentičan način, zaključuje : „Sve su žene glumice. I plavuše su žene. Samo što su bolje glumice“. 

 

 

Od rujna 2014. ravnateljica je Talijanske drame u HNK "Ivan pl. Zajc". Talijanska drama je jedini profesionalni talijanski ansambl, koji uspješno djeluje izvan Italije od 1946. godine.

 

 

 

 

Svaki od tih gradova bio je nešto posebno, izgradio me i oplemenio na specifičan način. Bologna sa svojim čarobnim srednjovjekovnim štihom, Venecija s tajnovitošću i ljepotom, Rim sa svojom raskoši

i umjetnosti na svakom koraku.

 

press to zoom
press to zoom